woensdag 3 december 2008

Verbod op McDonald's in strijd tegen diabetes

De Britse kroonprins Charles heeft zich de woede op de hals gehaald van hamburgerketen McDonald's. Tijdens een bezoek aan de Golfstaat Abu Dhabi vroeg de prins zich openlijk af of ze in de strijd tegen diabetes niet hadden overwogen de fastfoodketen in de ban te doen. Dat meldde The Times woensdag. In Abu Dhabi wonen procentueel gezien de meeste diabetici ter wereld. ,,Heeft u ook maar iets bereikt met McDonald's? Heeft u geprobeerd er een verbod op te krijgen? Dat is de sleutel'', liet de prins zich ontvallen in een gesprek met een voedselconsulente die kinderen in de Golfstaat het belang van goede voeding probeert bij te brengen. In Abu Dhabi heeft meer dan 20 procent van de mensen tussen 20 en 79 jaar diabetes. McDonald's reageerde in The Times teleurgesteld op de opmerkingen van Charles. Volgens het bedrijf is hij duidelijk niet op de hoogte van de stappen die de keten heeft gezet op het vlak van duurzame landbouw en van de aanpassingen die McDonald's heeft doorgevoerd wegens veranderende voedingsinzichten.

Ik weet het zo niet hoor. Ik heb nog nooit iemand gehoord die speciaal naar de Mc Donalds ging om daar een slaatje te gaan eten. Wie kan, als ze daar zijn, zo een lekkere vettige hamburger weerstaan. Ik niet hoor. Als het daar zo een groot probleem is zal dat wel niet enkel aan de talrijke Mc Donalds restaurants liggen hè?

11 opmerkingen:

kurtje zei

Een verbod lijkt me wat overdreven. Je kan dan trouwens nog een hele suppermarkt aan koekjes naar binnen spelen of naar de Quick gaan...

Unknown zei

Ik ben niet zo'n McDonald's fan, dus ik zal ze niet missen...

Maar ik denk niet dat het verbieden van fastfoodrestaurants iets gaat oplossen. Ongezonde voeding genoeg te vinden!

Unknown zei

een verbod zou totaal niets uithalen, het gaat hier immers om een mentaliteit van die mensen. voornamelijk zakenmensen die stress hebben en geen tijd om fatsoenlijk te eten dus is fastfood de oplossing. hoewel dat de stress minstens even (als het niet nog) ongezond(er) is dan een vettige hamburger

1ding kunnen we wel concluderen en dat is dat charles niet zo'n fan is van mcdonalds/hamburgers/fastfood... mja ooit al geprobeerd zo'n hamburger op een fatsoenlijke manier naar binnen te spelen (mes/vork/etiquette...) volgens mij niet simpel zenne! kzou er ook snel genoeg van hebben

filipje zei

Voor mij hoeven ze dat ook niet te verbieden, mensen die dat graag eten moeten da zelf maar weten, mij zegt het toch maar niets zoon vettige hamburger.

Unknown zei

De levensmiddelenindustrie heeft het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan overgewicht, daartoe onder druk gezet door de maatschappelijke omgeving. daarentegen een andere tak van de voedingsindustrie is de out-of-home(catering, horeca enfast food), deze laten veel minder activiteit zien. Moet gezegd worden, met uitzondering van McDonald’s, die na sterke druk in de VS heeft gekozen voor een krachtige pro-actieve strategie. Bij overgewicht wordt vaak (terecht of ten onrechte) snel gedacht aan frites en McDonald’s. Het is inderdaad deze sector die eens onder de loep moet worden genomen. Het is deze sector die de snelst groeiende sector is in voedingsland, niet alleen in omzet maar ook in geconsumeerde calorieën. Dus de opmerking van prins Charles aan het adres van Mc Donalds is dus niet terecht, wel wat betreft de ganse fastfoodindustrie.

Unknown zei

Ik heb geen belangen in McDonalds, maar wellicht werd Prins Charles geïnspireerd door de uitzending van de Amerikaanse documentaire “Super Size Me” die laatst op het Edinburgh Film Festival werd getoond en in Groot-Brittannië voor heel opschudding zorgde.Naar aanleiding van de vertoning verschenen in de Britse dagbladen grote advertenties van hamburgerketen McDonald’s waarin gewaarschuwd wordt voor het misleidend karakter van de film.
Eigenlijk is de hele film een bijtende aanklacht tegen de fast food industrie en de gezondheidsrisico’s van deze voeding.
Naar mijn inziens kan een “keertje” fastfood te eten geen kwaad, anders ligt het wel als je dagelijks fastfood eet.

Unknown zei

Een verbod op McDonalds, het lijkt wel of men hier één keten viseert.
Een verbod gaat inderdaad niet veel oplossen, het aanbod aan fastfood is enorm en niet meer weg te denken. Wat wel misschien een klein steentje kan bijdragen is de reclame beperken en wijzen op de gevolgen van overdadig gebruikt van deze soort voeding. Ketens verplichten de gevolgen voor gezondheid op te nemen in de reclame, idem zoals beperkingen voor reclame voor rookartikelen.

Unknown zei

Indien men alternatieve gezondere fastfood zou aanbieden. Denk hierbij misschien aan vis en lekkere slaatjes. Fastfood hoeft per definitie niet ongezond te zijn.
Voor mij geen broodjes met vette hamburgers en vette klodders saus.
Hou het gezond.

Jan zei

Het is nogal absurd deze fastfood keten te beoordelen, terwijl de fout louter en alleen bij de
mensen schuilt. McDonald's probeert ook enkel zijn
industrie draaiende te houden en klanten te vrede
stellen. Indien de klanten last hebben van diabetes
moeten ze zelf karakter tonen en hun prioriteiten stellen : een goede gezondheid of een lekkere vettige goed smakende hamburger!

Anoniem zei

mmm ik moet wel zeggen dat ik idd niet naar MacD ga voor een slaatje maar er toch dikwijls eentje bijneem, ik vindt dat het belangrijk is dat de keuze er is, wat je ermee doet beslis je dan zelf .

babs zei

een verbod op zo'n restaurants is overderven. Maar als zo'n verbod er komt is het gewoon belachelijk want er zijn genoeg junkfood-ketens in de wereld dat je gewoon naar een kan gaan. En wat kan je daar tegen doen, ook een verbod. 't zal wat worden dan