dinsdag 9 december 2008

EU treedt hard op tegen misleidende boekingssites

Op internet een vliegticket kopen vormt nog altijd een risico. Uit een EU-verslag blijkt dat een op drie klanten wordt bedrogen, misleid of verward.
De EU heeft medegedeeld dat ze de helft van de boekingssites waarvan is vastgesteld dat ze klanten misleiden of oneerlijke handelspraktijken gebruiken, heeft kunnen dwingen zich aan te passen.

Van de 386 gecontroleerde sites (in 13 EU-landen en Noorwegen) kregen er 137 een sanctie opgelegd, maar nauwelijks de helft daarvan heeft daar lessen uit getrokken. Uit een recent rapport blijkt dat er nog altijd ernstige problemen zijn.
Dit zijn de bevindingen van een grote schoonmaakactie (EU airline sweep ), een systematische controle die gelijktijdig in verschillende EU-landen is uitgevoerd om inbreuken op de consumentenwetgeving op te sporen.

Bij de schoonmaakactie is gebleken dat er problemen zijn met de ticketverkoop in de hele luchtvaartsector. Meglenea Kuneva, EU-commissaris voor consumentenzaken heeft in dat verband verklaard: "Ik hoop dat de maatschappijen nu beseffen dat de Commissie vastbesloten is op te treden om de belangen van de consumenten te verdedigen, wanneer dat nodig is." Ze voegde daaraan toe dat de Commissie geen andere keuze heeft dan op te treden tegen luchtvaartmaatschappijen die tegen 1 mei 2009 hun verkoop- en marketingpraktijken niet hebben aangepast.

Het onderzoek spitste zich toe op oneerlijke contracten, zoals sites die automatisch de duurdere opties aanvinken. De belangrijkste bevindingen zijn.
  • Een op drie sites kreeg een sanctie opgelegd voor inbreuken op de consumentenwetgeving.
  • Op veel sites was er meer dan één probleem: misleidende prijzen, ongeoorloofde contractuele voorwaarden en niet-beschikbare aanbiedingen.
  • De problemen komen overal voor, van de luchtvaartmaatschappijen tot de touroperators.
  • Alleen boekingen bij binnenlandse sites zijn na de eerste actie betrouwbaarder geworden. 55% van die sites werden aangepast, maar amper 9% van de problemen met bedrijven die vanuit een ander land werken, zijn opgelost.
  • Er is een gebrek aan transparantie doordat de meeste EU-landen geen lijst van overtreders kunnen bekendmaken voordat de rechtszaak is afgelopen. Toch hebben enkele landen nationale overzichten gepubliceerd.
De EU wil dat er alleen reclame wordt gemaakt met de prijzen die klanten werkelijk moeten betalen, dat beperkingen op speciale aanbiedingen duidelijk worden aangegeven, en dat klanten een eerlijk contract krijgen in hun eigen taal.
Er zal voortaan meer druk worden uitgeoefend en de EU zal de ontwikkelingen tot mei 2009 in het oog houden om dan te beslissen waar zij verder nog moet optreden.



http://ec.europa.eu/news/transport/080508_1_nl.htm

woensdag 3 december 2008

Verbod op McDonald's in strijd tegen diabetes

De Britse kroonprins Charles heeft zich de woede op de hals gehaald van hamburgerketen McDonald's. Tijdens een bezoek aan de Golfstaat Abu Dhabi vroeg de prins zich openlijk af of ze in de strijd tegen diabetes niet hadden overwogen de fastfoodketen in de ban te doen. Dat meldde The Times woensdag. In Abu Dhabi wonen procentueel gezien de meeste diabetici ter wereld. ,,Heeft u ook maar iets bereikt met McDonald's? Heeft u geprobeerd er een verbod op te krijgen? Dat is de sleutel'', liet de prins zich ontvallen in een gesprek met een voedselconsulente die kinderen in de Golfstaat het belang van goede voeding probeert bij te brengen. In Abu Dhabi heeft meer dan 20 procent van de mensen tussen 20 en 79 jaar diabetes. McDonald's reageerde in The Times teleurgesteld op de opmerkingen van Charles. Volgens het bedrijf is hij duidelijk niet op de hoogte van de stappen die de keten heeft gezet op het vlak van duurzame landbouw en van de aanpassingen die McDonald's heeft doorgevoerd wegens veranderende voedingsinzichten.

Ik weet het zo niet hoor. Ik heb nog nooit iemand gehoord die speciaal naar de Mc Donalds ging om daar een slaatje te gaan eten. Wie kan, als ze daar zijn, zo een lekkere vettige hamburger weerstaan. Ik niet hoor. Als het daar zo een groot probleem is zal dat wel niet enkel aan de talrijke Mc Donalds restaurants liggen hè?

dinsdag 18 november 2008

Tegen tv-reclame ongezonde voeding

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat reclame voorongezonde voeding gericht op kinderen verboden moet worden. 57 Procent pleit voor een dergelijk verbod, tegen 18 procent dat het met zo'n verbod oneens is.


Een en ander blijkt uit uit onderzoek van het reclamevakblad Adformatie, uitgevoerd door bureau MSI-ACI onder 1600 Nederlanders van vijftien jaar en ouder. De Consumentenbond zal er bij het nieuwe kabinet op aandringen dergelijke reclame te verbieden.
In september 2006 heeft de Consumentenbond samen met de Nederlandse Hartstichting aanbevelingen gedaan om kinderen beter te beschermen tegen reclames voor ongezonde voeding. Het aantal te dikke kinderen van vier tot vijftien jaar is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Inmiddels is 14% van de jongens en 17% van de meisjes te dik.
Deze cijfers zijn niet los te zien van de enorme hoeveelheid reclame voor ongezond eten en drinken. Sinds anderhalf jaar gelden er speciale – vrijblijvende – gedragsregels voor producenten, maar verbetering is nauwelijks merkbaar. Daarom pleiten de Consumentenbond en de Hartstichting voor vijf concrete maatregelen:
* Geen tv-reclame voor ongezonde voeding op tijden dat kinderen tv kijken
* Kinderidolen (ook fictieve) alleen inzetten ter promotie van gezonde voeding
* Geen voedings- of gezondheidsclaims op een product dat veel vet, suiker of zout bevat
* Geen spaaracties voor kinderen bij ongezonde producten
* Een duidelijke definitie voor wat gezond en wat ongezond is.

http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00065387

Ongezonde voeding wordt door de fabrikant vaak als gezond aangeprezen. De methode is simpel: stop wat minder vet dan normaal in de chips en je hebt een `gezond` product.










Deze praktijken moeten volgens de Europese Commissie binnenkort verboden worden omdat chips, maar ook alle andere vormen van snacks en snoepgoed, te allen tijde ongezond blijven, hoeveel er ook gedaan wordt aan de soorten vet die gebruikt zijn. Een vermelding dat het product nu minder ongezond is geworden mag natuurlijk wel, maar dat zal een fabrikant niet zo snel doen. Wat straks ook is toegestaan, zijn mededelingen over wetenschappelijk onderzoek. Wanneer bewezen is dat een bepaald product gezond is, mag dat gezegd worden. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de verantwoordelijke ministers van alle landen en door het Europees parlement.

http://www.better-life.nl/2/nieuws.asp?id=91

Adverteer CO2 !

Opdat de CO2 uitstoot duidelijk leesbaar wordt in de reclame voor auto's...

Zowat 99% van de autoreclames in kranten, magazines en op reclamepanelen zijn in overtreding van de wet . En dat in heel de Europese Unie! Volgens de Europese richtlijn over autoreclame 1999/94/EG, moet in alle reclamemateriaal het officiële brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de betrokken voertuigen “gemakkelijk leesbaar zijn en niet minder opvallen dan het hoofdbestanddeel van de in het reclamemateriaal verstrekte informatie”.

Doe de test voor jezelf. Zoek deze informatie in een autoreclame. Als je ze vind, staat ze steevast in piepkleine letters, en veel minder duidelijk dan “het hoofdbestanddeel van de verstrekte informatie” – de slogan – in het reclamemateriaal. In de werkelijkheid zijn de gegevens van het officiële brandstofverbruik en de CO2 uitstoot van de betrokken auto’s bijna onmogelijk om te lezen, tenzij je er met je neus opzit, en dan nog…


Nochtans heeft het Europees Parlement zich over deze kwestie in oktober 2007 uitgesproken, en stemde ze met een grote meerderheid voor een resolutie die zegt dat “een minimum 20% van een autoreclame moet worden voorbehouden aan de gegevens over het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot”. Zie hier onderaan hoe een autoreclame er volgens deze resolutie zou uitzien.


De Europese consumenten hebben het recht te weten hoeveel CO2 de auto’s uitstoten die de autoconstructeurs hun proberen te verkopen. Om de Europese richtlijn waarin dit recht staat ingeschreven te doen naleven, nodigen Friends of the Earth, Bond Beter Leefmilieu (BBL), Inter-Environment Wallonie (IEW) en het magazine Imagine u uit om een klacht in te dienen tegen een autoconstructeur bij de Jury voor Ethische praktijken inzake reclame (JEP) en bij het Directoraat Generaal Controle en Bemiddeling van de Federalde Overheidsdienst Economie.

De klacht indienen is simpel, duurt 5 minuten en kost niets :
1. Fotografeer of scan een autoreclame waarin de informatie over de CO2 uitstoot en het brandstofverbruik niet duidelijk wordt weergeven (dit is 99% van de huidige autoreclames).
2. Vul het klachtenformulier in en upload de foto of scan die je maakte van de autoreclame via deze pagina.
3. Stuur uw klacht door en doe dit opnieuw met andere autoreclames. Friends of the Earth, IEW en Bond Beter Leefmilieu zullen er voor zorgen dat de klachten ingediend via de website een politieke en/of gerechtelijke opvolging krijgen, zowel op Belgisch als op Europees niveau.

http://www.adverteerco2.be/spip.php?rubrique1&lang=nl

woensdag 12 november 2008

Geweigerde reclame bekroond

Het productiehuis deMENSEN maakte een aantal nieuwe trailers voor Blokken, een programma dat deMENSEN al jaren maakt voor één. Maar de filmpjes mochten niet op antenne. Op een New Yorks marketingfestival sleepten ze wel prijzen in de wacht.
Bekijk de geweigerde spotjes op
www.standaard.biz/blokken

Het productiehuis deMENSEN heeft op het prestigieuze Promax/BDA-festival in New York twee bekroningen in de wacht gesleept voor twee verschillende programma’s. De zilveren Promax World Award ging naar “’t is geen leven zonder Blokken”, een serie van drie reclamespots voor het programma Blokken die nooit het scherm haalde. De serie won de award in de speciale categorie “Work Never Seen”, werk dat creatief aan een hoge standaard voldoet, maar om welbepaalde redenen het scherm niet haalde. De spot toont telkens een peuter die met blokken speelt. Een man komt in beeld en neemt de blokken weg, waarop de peuter begint te huilen. Daarna verschijnt de tekst “’t is geen leven zonder Blokken”.

De spots werden door deMENSEN ontwikkeld in augustus 2006. Het was de bedoeling dat de start van Blokken in september zou worden aangekondigd met deze spots. Uit tests bleek dat het publiek de spot erg geestig vond, maar te hard en te confronterend voor een familieprogramma als Blokken. Daarom beslisten deMENSEN en één samen om de spots niet uit te zenden.

De drie verschillende spots werden opgenomen in de crèche van de VRT, uiteraard met uitdrukkelijke toestemming van de ouders van de kinderen. Florentin, Louis en Noha zijn alledrie kinderen van televisiemakers. Ze kregen na de opnames meteen hun blokken terug, en een dikke knuffel erbovenop.





http://candyblog.eu/2007/06/19/geweigerde-blokken-filmpjes/

dinsdag 4 november 2008

Light-producten wegen zwaar op portemonnee

Wie op de lijn wil letten, kiest steeds vaker voor light-producten. Toch bevatten die niet altijd minder calorieën. Bovendien zijn light-producten meestal duurder dan de gewone producten.
Voor veel mensen staan light-producten garant voor minder calorieën. Jammer genoeg is dat niet altijd het geval. Volgens de Europese regelgeving moet een light-product ten minste 30 procent minder koolhydraten, eiwitten of vetten bevatten. En omdat de energiewaarde op die manier naar beneden wordt gehaald, zal ook de caloriewaarde vaak – maar niet altijd – lager uitvallen. Anders gezegd: light-producten bevatten niet per definitie minder calorieën.
Op de website van voedingsinformatiecentrum Nice klinkt het als volgt: "Lightproducten kunnen bijdragen tot een lijnvriendelijke voeding, maar gewichtsverlies is niet gegarandeerd." Net daarom is het belangrijk je lightproducten zorgvuldig uit te kiezen steevast na te gaan of het prijsverschil wel verantwoord is. Zo wordt de term light ook gebruikt voor koffie met minder cafeïne, uiteraard verandert dat evenwel niets aan de voedingswaarde. Voor koffie is dat ook weinig relevant omdat het sowieso weinig of geen calorieën bevat.

Maak de vergelijking:
Wie kiest voor Light-producten doet er dus niet slecht aan de vergelijking te maken. Zo is de light-versie van Campbell’s Deli Soup niet alleen 110 procent duurder, ze bevat ook meer calorieën. Voor die prijs krijg je wel een drinkfles en de producent raadt ook een kleinere portie aan.
Hoe dan ook leg je de etiketten van beide producten best eens naast elkaar. Op die manier kan je makkelijk het calorieverschil inschatten en voor jezelf uitmaken of het prijsverschil wel de moeite waard is. Bovendien ontdek je zo al gauw wat de term ‘light’ voor elk product betekent. Met een verlaagd zout- of cafeïnegehalte is uiteraard niets mis, maar als je enkel geïnteresseerd bent in calorie-arme producten heb je daar weinig aan.
Laat je ook niet al te makkelijk verleiden door de term ‘light’. In veel gevallen staat die voor ‘minder’ calorieën, niet voor ‘weinig’ calorieën. Vooral de lightalternatieven van chips, snoep en frisdranken zetten heel wat mensen op het verkeerde been. De light-versie van Lay’s Natural bevat 480 calorieën per 100 gram tegenover 545 calorieën voor het gewone product. Dat verschil is mooi meegenomen, toch blijft dat een hoog aantal calorieën. Vooral omdat een gemiddelde vrouw per dag slechts 2.000 calorieën nodig heeft en een gemiddelde man 2.500.

http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/budget/Light-producten_wegen_zwaar_op_portemonnee.8098144-1767.art

Jessie De Paus:

Dit is een voorbeeld van misleidende reclame. Producenten houden de klant voor ogen dat je light moet eten om af te vallen of om gezond te leven. Dit is allemaal larie! Er kunnen iets minder calorieën in zitten of wat minder vet, maar de meeste voedingsproducten worden hierdoor niet gezonder of beter. Ik denk dat je best gewoon wat minder eet van het "gewone" product dan dat je je begint vol te stoppen met "light"-producten.
Ook zoals besproken in het artikel heb je verschillende soorten light: vetarm, zoutarm, caloriearm, cholesterolverlagend, ... Dus lees goed waarom er light staat voor je koopt!
Als laatste heb je nog de vervangingsstoffen zoals aspartaam, wat toch niet zo veilig blijkt te zijn en kan leiden tot allerlei ongemakken en ziektes. Hieronder vind u enkele getuigenissen.


dinsdag 21 oktober 2008

De Nacht der Reclamevreters 7-11 en 14-11

Een hele nacht commercials ononderbroken met knotsgekke en verrassende animaties...
Ook een nacht vol plezier, zoals je die doorgaans enkel op de Caraïben beleeft. Tot het einde van het feest, zonder één moment te gaan vervelen. Dat is de cocktail die Jean-Marie Boursicot je aanbiedt. Een cocktail zorgvuldig bereidt door Malibu Caribbean Rum.
De tenten worden op onderstaande data opgeslaan in " Het Depot" in Leuven en in het "Capitole" in Gent. Zeker eens de moeite om van achter je televisie te komen.

14-11-2008 Het Depot - Leuven
7-11-2008 Capitol - Gent

Wetsvoorstel voor verbod op commerciële reclame voor de meest vervuilende transportmiddelen

Het gebruik van de meest vervuilende transportmiddelen zoals er zijn de personenwagen of het vliegtuig is er historisch om gekend op uiteenlopende manieren zware problemen te veroorzaken voor de openbare gezondheid en, in de regio’s van hun grootste concentratie, mobiliteitsproblemen. De oliepiek en de ecologische crisis ten gevolge van de klimaatswijzigingen, waarvan de te verwachten gevolgen een onberekenbare prijs zullen hebben als sterke maatregelen uitblijven in de komende jaren, vormen een nieuwe context waarin het promoten van vervuilende transportmiddelen niet langer te verdedigen valt. Het wetsvoorstel strekt dus tot aanpassing van de Wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument aan de huidige context door het toevoegen van een verbod op de commerciële reclame voor de meest vervuilende transportproducten en - diensten.

http://www.respire-asbl.be/Wetsvoorstel-voor-het-verbod-op

Jessie De Paus:

Op zich vind ik dit verbod nog zo geen slecht idee, maar tegenwoordig wordt er toch geprobeerd om de autoreclame (en de voertuigen) zo milieubewust mogelijk (uit) te voeren. Bijvoorbeel de roetfilters, het start-stop systeem, weinig verbruik, ... .
Het openbaar vervoer doet het toch ook niet zo slecht denk ik, alsook het carpoolen n.a.v. een financiële stimulans van de werkgever. Misschien kan de fiets wel meer gepromoot worden, mensen gebruiken de wagen voor het minste (bv. naar het dorp rijden voor de gazet).

donderdag 16 oktober 2008

Reclame ingebouwd in software

Microsoft wil in haar nieuwe software reclame inbouwen. 'Zo wordt de software goedkoper voor de consumenten', zegt Craig Mundi, ontwikkelings- en strategisch directeur van Microsoft. Bedoeling is om concurrent Google beter te bekampen. Volgens Mundi bestaan er drie manieren om voor software te betalen. 'Je kan software kopen, je kan er een abonnement op nemen of je kan er reclame laten in zitten. Sinds onze oprichting meer dan dertig jaar geleden hebben wij altijd de eerste twee wegen bewandeld. Maar als we in onze nieuwe software reclame zouden inbouwen, worden die programma's goedkoper voor de gebruikers. Voor ons zou dat een nieuw businessmodel zijn.'Door in de softwareprogramma's als Windows, Word en Exel reclame in te bouwen, wil Microsoft aartsrivaal Google de pas afsnijden. Microsoft is op dit moment kansloos tegen het internetsucces van Google.'Google probeert ons in te halen waar wij sterk staan', zegt Mundi aan de Süddeutsche Zeitung. 'Maar wij willen in het domein van Google doordringen, omdat er met zoekmachines en online aanwijzingen ook met verbruikers geld te verdienen valt.'Microsoft voelt zich extra in het nauw gedrongen door de geplande samenwerking tussen Yahoo! en Google. Yahoo! kondigde die samenwerking aan in juni, nadat het een overnamebod van Microsoft had afgewezen.Marktleider Google zal vanaf eind september op Yahoo!-websites in de VS en Canada reclame plaatsen. Hierdoor bereikt Google de grootste omzet per advertentie. De bedrijven zullen de omzet verdelen.In de Verenigde Staten loopt momenteel een onderzoek naar de geplande samenwerking tussen Yahoo! en Google.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=PM20F8H2



Jessie De Paus:

Ik vind dat er sterk wordt overdreven met het voeren van reclame. Je kan nergens meer komen of reclame is aanwezig. Nu willen ze ook nog reclame gaan steken in software. Dat vind ik wel een beetje erover.

donderdag 9 oktober 2008

11 grote producenten passen kinderreclame aan

Elf grote producenten van voedsel en frisdranken gaan hun reclame aan het adres van kinderen aanpassen. jessie de paus
Hun boodschappen gericht op kinderen onder de 12 jaar zullen alleen nog verantwoord geachte producten betreffen. Het initiatief waarbinnen dit besluit tot stand kwam is gefaciliteerd en ondersteund door de World Federation of Advertisers (WFA). Mara Baaij, waarnemend directeur BVA: ‘Uit een dergelijk proactief initiatief blijkt dat adverteerders zelf heel goed in staat zijn ethische grenzen te stellen aan hun commerciële communicatie uitingen. jessiedepaus
Kinderen zijn een kwetsbare doelgroep en daarom is het belangrijk dat adverteerders op deze manier hun verantwoordelijkheid nemen middels zelfregulering.’ De voedingsconcerns geven met hun initiatief gehoor aan een oproep van de Europese Unie om mee te helpen aan het bestrijden van overgewicht onder kinderen. Uiterlijk eind volgend jaar willen de ondernemingen hun reclamebeleid hebben aangepast, zo maakten ze dinsdag bekend. Een onafhankelijke commissie houdt de vinger aan de pols. Het gaat om Unilever, Burger King, Coca Cola, Danone, Ferrero, General Mills, Kellog's, Kraft, Mars, Nestlé en PepsiCo. Het Brits-Nederlandse Unilever legde zijn reclameuitingen voor kinderen in mei van dit jaar al aan banden. De betrokken bedrijven beloven dat hun maatregelen voor op kinderen gerichte voedingsmiddelen- en frisdrank reclame ingaan voor 31 december 2008. Per die datum beloven zij: - Geen reclame meer te maken voor kinderen onder de 12 jaar op TV, print en internet, behalve voor producten die voldoen aan strikte criteria inzake hun voedingswaarde gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en/of op toepasbare nationale en internationale dieet richtlijnen - Geen commerciële communicatie in relatie tot producten voor basisscholen, mits voor educatieve doeleinden wanneer er specifiek om wordt gevraagd, of mee wordt ingestemd door de schoolleiding.

http://url.hi1.nl/tr/?AjQ7NDQ0LjM3Mjc0LjU6Ny4zNjgueS4uLi4uLjIuMxk%3D

Merknamen

Het verzinnen van een merknaam lijkt eenvoudig maar een blunder is snel gemaakt. Zeker als het product over de grens moet. Zo wilde een Franse fabrikant het mineraalwater Pschitt op de Amerikaanse markt brengen. Hij begreep gelukkig al snel dat de Amerikanen dan zouden vragen om een flesje shit, omdat de letter p voor een s in het Engels niet wordt uitgesproken. In Engeland is Ritmo een bekend condoommerk. Daarom werd op het laatste moment de naam Fiat Ritmo veranderd in Fiat Strada. Een Finse firma bracht in enkele Europese landen antivries uit onder de naam Super Piss. Tegenwoordig zijn er merknamen bureaus die bedrijven voor dit soort missers behoeden.

Reclame-oorlog

In grote Wereldsteden als Londen, New York en Tokio zijn al tientallen jaren grote neonreclames te zien. Ook reclames op de televisie bestaan in de VS al veel langer dan in België. In reclame mogen Amerikaanse bedrijven elkaars producten afkraken. Zo voeren Pepsi-cola en Coca-Cola een keiharde strijd die men de cola-oorlog noemt.
Enige jaren geleden trof Coca-cola voorbereidingen om een nieuwe cola op de markt te brengen. De hele wereldpers werd uitgenodigd voor een grootse persconferentie. Enkele dagen daarvoor plaatste Pepsi-cola paginagrote advertenties.
De boodschap was: 'Het is feest. Coca-Cola komt met een nieuwe cola die meer naar Pepsi zal gaan smaken. Misschien zijn ze er eindelijk achter gekomen wat de meeste van ons al wisten...Pepsi is lekkerder dan Coca-Cola.'



Vergelijkende reclame Albert Heijn en Kruidvat drogist:

Jessie De Paus:

Ja...hier is de vraag: gaan ze er over of moet de tegenpartij maar tegen een stootje kunnen? Ik vind dat zoiets best wel eens moet kunnen. Volgens mij zullen fervente Cola of Pepsi drinkers door zo'n stunten niet ineens zich gaan bedenken en het product van de concurrent kopen. Zolang de concurrent geen onherstelbare schade wordt toegebracht, kan het weinig kwaad.

Verboden reclame

In tientallen landen in de wereld is bepaalde reclame nog steeds verboden. jessiedepaus
Zo heb je in Zweden het verbod op reclamevoering voor jongeren beneden de 12 jaar (commercieel en publiek). jessie de paus
Reclame die de gedachten van de kijker manipuleert is verboden zoals de Coca-Cola montage van een cola flesje in de VS in gewone bioscoopfilms beelden. De flesjes waren telkens maar een tiende van een seconde in beeld. Daardoor waren de kijkers er zich niet van bewust. Toch bleek in de pauze dat de reclame wel degelijk effect had, er werd meer om cola gevraagd dan anders.

Dit is een voorbeeld van verboden reclame. Magertjes uitgevoerd, maar het geeft een duidelijk beeld.

Aquarius vs. Redbull

Culturele verschillen

Culturele verschillen in de wereld zijn de laatste jaren sterk verminderd. Alle landen zijn zich meer en meer aan het meten met de westerse levensstijl. Door reclamevoering wordt de westerse levensstijl als het ware opgedrongen aan veel mensen (ook in de Derde Wereld). In die landen worden dan ook niet enkel maar geproduceerd, er heeft zich ook een afzetmarkt gevormd.