dinsdag 21 oktober 2008

De Nacht der Reclamevreters 7-11 en 14-11

Een hele nacht commercials ononderbroken met knotsgekke en verrassende animaties...
Ook een nacht vol plezier, zoals je die doorgaans enkel op de Caraïben beleeft. Tot het einde van het feest, zonder één moment te gaan vervelen. Dat is de cocktail die Jean-Marie Boursicot je aanbiedt. Een cocktail zorgvuldig bereidt door Malibu Caribbean Rum.
De tenten worden op onderstaande data opgeslaan in " Het Depot" in Leuven en in het "Capitole" in Gent. Zeker eens de moeite om van achter je televisie te komen.

14-11-2008 Het Depot - Leuven
7-11-2008 Capitol - Gent

Wetsvoorstel voor verbod op commerciële reclame voor de meest vervuilende transportmiddelen

Het gebruik van de meest vervuilende transportmiddelen zoals er zijn de personenwagen of het vliegtuig is er historisch om gekend op uiteenlopende manieren zware problemen te veroorzaken voor de openbare gezondheid en, in de regio’s van hun grootste concentratie, mobiliteitsproblemen. De oliepiek en de ecologische crisis ten gevolge van de klimaatswijzigingen, waarvan de te verwachten gevolgen een onberekenbare prijs zullen hebben als sterke maatregelen uitblijven in de komende jaren, vormen een nieuwe context waarin het promoten van vervuilende transportmiddelen niet langer te verdedigen valt. Het wetsvoorstel strekt dus tot aanpassing van de Wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument aan de huidige context door het toevoegen van een verbod op de commerciële reclame voor de meest vervuilende transportproducten en - diensten.

http://www.respire-asbl.be/Wetsvoorstel-voor-het-verbod-op

Jessie De Paus:

Op zich vind ik dit verbod nog zo geen slecht idee, maar tegenwoordig wordt er toch geprobeerd om de autoreclame (en de voertuigen) zo milieubewust mogelijk (uit) te voeren. Bijvoorbeel de roetfilters, het start-stop systeem, weinig verbruik, ... .
Het openbaar vervoer doet het toch ook niet zo slecht denk ik, alsook het carpoolen n.a.v. een financiële stimulans van de werkgever. Misschien kan de fiets wel meer gepromoot worden, mensen gebruiken de wagen voor het minste (bv. naar het dorp rijden voor de gazet).

donderdag 16 oktober 2008

Reclame ingebouwd in software

Microsoft wil in haar nieuwe software reclame inbouwen. 'Zo wordt de software goedkoper voor de consumenten', zegt Craig Mundi, ontwikkelings- en strategisch directeur van Microsoft. Bedoeling is om concurrent Google beter te bekampen. Volgens Mundi bestaan er drie manieren om voor software te betalen. 'Je kan software kopen, je kan er een abonnement op nemen of je kan er reclame laten in zitten. Sinds onze oprichting meer dan dertig jaar geleden hebben wij altijd de eerste twee wegen bewandeld. Maar als we in onze nieuwe software reclame zouden inbouwen, worden die programma's goedkoper voor de gebruikers. Voor ons zou dat een nieuw businessmodel zijn.'Door in de softwareprogramma's als Windows, Word en Exel reclame in te bouwen, wil Microsoft aartsrivaal Google de pas afsnijden. Microsoft is op dit moment kansloos tegen het internetsucces van Google.'Google probeert ons in te halen waar wij sterk staan', zegt Mundi aan de Süddeutsche Zeitung. 'Maar wij willen in het domein van Google doordringen, omdat er met zoekmachines en online aanwijzingen ook met verbruikers geld te verdienen valt.'Microsoft voelt zich extra in het nauw gedrongen door de geplande samenwerking tussen Yahoo! en Google. Yahoo! kondigde die samenwerking aan in juni, nadat het een overnamebod van Microsoft had afgewezen.Marktleider Google zal vanaf eind september op Yahoo!-websites in de VS en Canada reclame plaatsen. Hierdoor bereikt Google de grootste omzet per advertentie. De bedrijven zullen de omzet verdelen.In de Verenigde Staten loopt momenteel een onderzoek naar de geplande samenwerking tussen Yahoo! en Google.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=PM20F8H2



Jessie De Paus:

Ik vind dat er sterk wordt overdreven met het voeren van reclame. Je kan nergens meer komen of reclame is aanwezig. Nu willen ze ook nog reclame gaan steken in software. Dat vind ik wel een beetje erover.

donderdag 9 oktober 2008

11 grote producenten passen kinderreclame aan

Elf grote producenten van voedsel en frisdranken gaan hun reclame aan het adres van kinderen aanpassen. jessie de paus
Hun boodschappen gericht op kinderen onder de 12 jaar zullen alleen nog verantwoord geachte producten betreffen. Het initiatief waarbinnen dit besluit tot stand kwam is gefaciliteerd en ondersteund door de World Federation of Advertisers (WFA). Mara Baaij, waarnemend directeur BVA: ‘Uit een dergelijk proactief initiatief blijkt dat adverteerders zelf heel goed in staat zijn ethische grenzen te stellen aan hun commerciële communicatie uitingen. jessiedepaus
Kinderen zijn een kwetsbare doelgroep en daarom is het belangrijk dat adverteerders op deze manier hun verantwoordelijkheid nemen middels zelfregulering.’ De voedingsconcerns geven met hun initiatief gehoor aan een oproep van de Europese Unie om mee te helpen aan het bestrijden van overgewicht onder kinderen. Uiterlijk eind volgend jaar willen de ondernemingen hun reclamebeleid hebben aangepast, zo maakten ze dinsdag bekend. Een onafhankelijke commissie houdt de vinger aan de pols. Het gaat om Unilever, Burger King, Coca Cola, Danone, Ferrero, General Mills, Kellog's, Kraft, Mars, Nestlé en PepsiCo. Het Brits-Nederlandse Unilever legde zijn reclameuitingen voor kinderen in mei van dit jaar al aan banden. De betrokken bedrijven beloven dat hun maatregelen voor op kinderen gerichte voedingsmiddelen- en frisdrank reclame ingaan voor 31 december 2008. Per die datum beloven zij: - Geen reclame meer te maken voor kinderen onder de 12 jaar op TV, print en internet, behalve voor producten die voldoen aan strikte criteria inzake hun voedingswaarde gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en/of op toepasbare nationale en internationale dieet richtlijnen - Geen commerciële communicatie in relatie tot producten voor basisscholen, mits voor educatieve doeleinden wanneer er specifiek om wordt gevraagd, of mee wordt ingestemd door de schoolleiding.

http://url.hi1.nl/tr/?AjQ7NDQ0LjM3Mjc0LjU6Ny4zNjgueS4uLi4uLjIuMxk%3D

Merknamen

Het verzinnen van een merknaam lijkt eenvoudig maar een blunder is snel gemaakt. Zeker als het product over de grens moet. Zo wilde een Franse fabrikant het mineraalwater Pschitt op de Amerikaanse markt brengen. Hij begreep gelukkig al snel dat de Amerikanen dan zouden vragen om een flesje shit, omdat de letter p voor een s in het Engels niet wordt uitgesproken. In Engeland is Ritmo een bekend condoommerk. Daarom werd op het laatste moment de naam Fiat Ritmo veranderd in Fiat Strada. Een Finse firma bracht in enkele Europese landen antivries uit onder de naam Super Piss. Tegenwoordig zijn er merknamen bureaus die bedrijven voor dit soort missers behoeden.

Reclame-oorlog

In grote Wereldsteden als Londen, New York en Tokio zijn al tientallen jaren grote neonreclames te zien. Ook reclames op de televisie bestaan in de VS al veel langer dan in België. In reclame mogen Amerikaanse bedrijven elkaars producten afkraken. Zo voeren Pepsi-cola en Coca-Cola een keiharde strijd die men de cola-oorlog noemt.
Enige jaren geleden trof Coca-cola voorbereidingen om een nieuwe cola op de markt te brengen. De hele wereldpers werd uitgenodigd voor een grootse persconferentie. Enkele dagen daarvoor plaatste Pepsi-cola paginagrote advertenties.
De boodschap was: 'Het is feest. Coca-Cola komt met een nieuwe cola die meer naar Pepsi zal gaan smaken. Misschien zijn ze er eindelijk achter gekomen wat de meeste van ons al wisten...Pepsi is lekkerder dan Coca-Cola.'



Vergelijkende reclame Albert Heijn en Kruidvat drogist:

Jessie De Paus:

Ja...hier is de vraag: gaan ze er over of moet de tegenpartij maar tegen een stootje kunnen? Ik vind dat zoiets best wel eens moet kunnen. Volgens mij zullen fervente Cola of Pepsi drinkers door zo'n stunten niet ineens zich gaan bedenken en het product van de concurrent kopen. Zolang de concurrent geen onherstelbare schade wordt toegebracht, kan het weinig kwaad.

Verboden reclame

In tientallen landen in de wereld is bepaalde reclame nog steeds verboden. jessiedepaus
Zo heb je in Zweden het verbod op reclamevoering voor jongeren beneden de 12 jaar (commercieel en publiek). jessie de paus
Reclame die de gedachten van de kijker manipuleert is verboden zoals de Coca-Cola montage van een cola flesje in de VS in gewone bioscoopfilms beelden. De flesjes waren telkens maar een tiende van een seconde in beeld. Daardoor waren de kijkers er zich niet van bewust. Toch bleek in de pauze dat de reclame wel degelijk effect had, er werd meer om cola gevraagd dan anders.

Dit is een voorbeeld van verboden reclame. Magertjes uitgevoerd, maar het geeft een duidelijk beeld.

Aquarius vs. Redbull

Culturele verschillen

Culturele verschillen in de wereld zijn de laatste jaren sterk verminderd. Alle landen zijn zich meer en meer aan het meten met de westerse levensstijl. Door reclamevoering wordt de westerse levensstijl als het ware opgedrongen aan veel mensen (ook in de Derde Wereld). In die landen worden dan ook niet enkel maar geproduceerd, er heeft zich ook een afzetmarkt gevormd.